Het is alweer een tijdje geleden dat ik Arno en Mireille van the Holy Kauw Company om toestemming vroeg om het recept voor hun perensiroop te delen. Zoals met veel dingen in mijn leven bleef ik het schrijven van deze blog uitstellen, iets wat ik eigenlijk nu ook weer wil doen. Want ik kan toch niet na drie jaar hier terugkeren en als eerste blog een recept delen? Ik heb nog twee andere blogs in de maak (lees: half af) die eigenlijk hiervoor horen. En dan moeten er nog wat andere dingen online en dan is het tijd hiervoor. Het is niet voor niets dat ik al minstens een jaar bezig ben met mijn blog nieuw leven inblazen. Mijn innerlijke criticus is sterk, mijn perfectionisme ook en dan heb je ook nog het leven.
Mijn leven is er een met veel pijn, vermoeidheid en worstelingen. Begrijp me niet verkeerd, er is ook genoeg leuks en ik ben dankbaar voor alles dat goed gaat. Maar ik ben hier niet om een mooier plaatje te schetsen dan het in werkelijkheid is.
Dit alcoholvrije drankje maakte ik een paar jaar geleden ook meer uit noodzaak. Ik had een zenuw beknelling in mijn rug en slikte zware pijnstillers. Het was oud en nieuw, ik mocht geen alcohol drinken maar wilde wel iets feestelijks. Mijn zusje logeerde bij ons en samen maakten we voor het eerst de perensiroop uit het boek Limonade. Dit beviel zo goed dat inmiddels de bladzijden bij dit recept aan elkaar plakken omdat ik het zo vaak heb gemaakt. Afgelopen zomer hadden we zoveel peren aan onze twee perenbomen (ook met een mini tuin kan je een geweldige oogst hebben!) dat ik geen moment twijfelde en hier een grote pan siroop van maakte. Genoeg voor twee grote flessen waar we nu nog plezier van hebben.
Ik vind dit echt een ideale vervanging voor champagne en perfect tijdens de feestdagen. Daarom wilde ik het perse nu nog delen. Misschien al te laat voor deze kerst maar nog op tijd voor de jaarwisseling. Al is deze siroop gemengd met bruiswater ook gewoon ontzettend lekker op een normale dag.
Voor zes glazen heb je nodig:
500 gram zachte, rijpe peren, geschild en in stukjes
125 ml suikersiroop
sap van een halve citroen
1 takje rozemarijn
2 cm geraspte verse gember
halve theelepel nootmuskaat
1 kruidnagel
bruiswater
ijsblokjes en rozemarijn voor de garnering
Maak eerst suikersiroop door 500 gram suiker en 250 ml water samen in een pan al roerend aan de kook te brengen. Verhit dit tot de suiker helemaal is opgelost. Je kan deze siroop laten afkoelen en in een brandschone fles bewaren in de koelkast of meteen gebruiken.
Breng dan de peer samen met de siroop, het citroensap, de rozemarijn, gember, nootmuskaat en kruidnagel aan de kook. Laat, al roerend, zachtjes koken tot de peer helemaal zacht is. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
Giet de siroop door een met (kaas)doek beklede fijne zeef. (Een hydrofieldoek werkt ook). Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet in de koelkast.
Verdeel de ijsblokjes over de glazen, schenk er een scheutje siroop over en vul aan met bruiswater. Garneren met een takje rozemarijn.
Ik droogde plakjes peer een paar uur op lage temperatuur in de oven. Extra leuk om mee te garneren! Je kan ook nog experimenteren met het aansteken van de rozemarijn en de rook te gebruiken als spannende toevoeging. Ik kwam niet verder dan een blauw staand huis en blurry foto’s dus kan je hier helaas verder geen tips over geven.
Het boek is te koop bij The Holy Kauw Company. Ze hebben nu zelfs een speciale actie waarbij je gedroogd fruit, een ijsblokjesvorm, een gesigneerd exemplaar en een handgeschreven kaartje met persoonlijke boodschap krijgt. Ik zeg doen!
Hele fijne kerstdagen en tot snel met de blogs die eigenlijk hiervoor hoorden. En met dank aan Rutger die mij altijd steunt en helpt, ook als het glas dreigt te overstromen. Veel liefs, Imke
2 Comments
Leuk om te lezen, Imke!
Lijkt me erg lekker.
Thanks!!