Vandaag begint de veertig dagen tijd. Officieel is dit de vastentijd van de katholieken maar inmiddels zie ik om mij heen veel mensen die hier aan meedoen. Ik vind het persoonlijk heel fijn om door iets te laten toe te leven naar Pasen. Wij deden dit al vaker, zo at ik een keer veertig dagen geen chocola en realiseerde ik me toen pas hoeveel chocola ik eigenlijk at en hoe gewoon dit voor me was. De afgelopen jaren deden we niets met de veertig dagen tijd en toen kwam Pasen steeds zo uit de lucht vallen, het was er ineens. De tijd vloog om zonder dat ik het doorhad. Daarom vind ik het prettig om regelmatig even stil te staan, even te merken hoe vanzelfsprekend sommige dingen zijn als je ze ineens niet meer doet. Toen ik nadacht over iets dat ik zou willen laten de komende periode dacht ik meteen aan suiker. Ik heb al eerder suikervrij gegeten en ik merkte daar zoveel voordelen van. Ik had meer energie en minder hoofdpijn en buikpijn. Maar ik ben ook een enorme zoetekauw en het is zo makkelijk om even snel iets te pakken om te snacken. Ik trek makkelijker een pak koekjes uit de kast dan dat ik blokjes kaas snij bij wijze van spreken. Maar omdat ik de laatste tijd zo moe ben en me zo futloos voel lijkt dit me een goeie om weer op te pakken. En ik ga het merken, dat weet ik nu al, want die koekjes en snoepjes ga ik absoluut missen. Om al die lekkernijen (paaseitjes!) te vervangen ga ik meer zelf maken, te beginnen met dit bananenbrood (dank voor de tip Eliane!).
De illustratie bij deze blog tekende ik zelf. Ik ben gister begonnen met een illustratiecursus bij Kim Welling en het was zo leuk! Ik had vandaag meteen de kriebels om weer aan de slag te gaan. Je kan dus meer tekeningen verwachten de komende tijd.
7 Comments
Wauw, wat goed zeg! Veertig dagen zonder suiker lijkt me best heftig, dus ik wens je veel succes! Ik heb met mezelf afgesproken tot Pasen na half 8 ’s avonds niet meer online te gaan. Gewoon even rust in m’n hoofd, zodat ik in bed niet meer kan piekeren over een vervelend mailtje dat die avond binnengekomen is, et cetera.
Wow, dat klinkt ook goed zeg! Ben benieuwd hoe het je bevalt.
Wat goed! (Illustratie-gewijs en qua gezondheid). Ik eet sinds mijn achtiende suikervrij en bak koekjes, taart enz lekker zelf. Een hele fijne vervanger is arenga palm suiker. Het is laag glycemisch (wordt langzaam omgezet in energie waardoor je lichaam niet zo’n suiker-optater krijgt) en is de enige vervanger die ik goed kan hebben. Appeltaart zoet ik overigens altijd met een beetje rijstestroop (het deeg) en appeldiksap (de appel vulling). Succes!!
Wow! Dat is al heel lang suikervrij!! Ik ga eens op zoek naar die arenga palmsuiker. Knap hoor dat je het zo goed volhoudt, al merk ik wel dat ik langzaam verander qua smaak, begin hartige dingen lekkerder te vinden (eet al langer weinig suiker). Toen mijn moeder overleed kon ik het echt niet meer volhouden, toen had ik zoveel behoefte aan zoetigheid. En ook de periode daarna kon ik het steeds niet zo goed doorzetten. Nu doen Rutger en ik het samen en ben ik echt gemotiveerd :)
Met eigen baksel met palmsuiker is het makkelijker vol te houden denk ik ;-)
Leuke tekening zeg! En wat handig om je eigen illustraties te maken. Ideaal voor op je blog.
[…] Het was fijn om dit samen te doen en Pasen kwam een stuk minder onverwacht dan de jaren hiervoor. Vorig jaar at ik veertig dagen geen suiker. Dit ging best heel goed tot het Paasweekend en ik me te buiten […]